Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vždy jsem si jezdil vyzvedávat syna (jezdím se svědkem) ke styku dle rozsudku. Matka mi ale syna od 1. 1.2016 nikdy nevydala, jen uváděla, že ze „závažných důvodů“, odmítla mi sdělit konkrétně jakých nebo doma vůbec nebyla. Vše mám důkazně zdokladováno fotografiemi s GPS značkou a GPS časem a svědkem.

Podal jsem návrh na výkon rozhodnutí rozsudku, ale soud ho zamítl, protože matka na ústním jednání v březnu 2016 uvedla, že jsem syna údajně o Vánocích vydíral, zneužíval a týral. Soud mi i zakázal styk se synem. Policie v červenci 2016 uvedla, že se žádný takový trestný čin nestal. Mám nárok na proplacení cestovného za jízdu pro syna a zpět při zmařených stycích do doby zákazu styku, a pokud ano, jak postupovat a jakou žalobou se o to domáhat? Děkuji za odpověď. Leoš

ODPOVĚĎ:
Teoreticky zde taková možnost je. Pokud by bylo prokázáno, že Vás matka včas neinformovala o nemožnosti styk realizovat a není zde objektivní důvod k tomu, aby styk nebyl realizován (nemoc), lze tuto situaci chápat tak, že Vám svým jednáním způsobila škodu. Vynaložené náklady byste mohl žalovat jako náhradu škody. K této situaci jsem dohledala i judikát Nejvyššího soudu č. 25 Cdo 2289/2002 ze dne 30.9.2003, který se k této problematice vyjadřuje. Závěrem tedy uvádím, že ve Vašem případě náklady požadovat lze, a to prostřednictvím žaloby o náhradu škody. Upozorňuji, že je zde tříletá promlčecí doba.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.