Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem babička vnučky ze strany otce, rodiče nebyli oddáni, vnučka soudem přidělena matce, otec si ji pravidelně (1x za 14 dní) přiváží domů, matka navádí vnučku, aby se se mnou nestýkala - bydlíme v paneláku, každý ve svém bytě, v jednom vchodě. Brání, abych vnučku hlídala, když jde syn do práce.

Velký dopad na psychiku vnučky (v předškolním věku střídavá péče s mou pomocí, určeno soudem). Lze tuto situaci řešit mimosoudně? Lze se odvolat na Vaši radu? Je mi 65 let (5 měsíců důchod - 40 let ředitelka mateřské školy). Děkuji, Miroslava.

ODPOVĚĎ:
Podle § 927 nového občanského zákoníku platí, že právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami znamenal pro dítě újmu. Také dítě má právo stýkat se s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí. Jako babička tedy máte na styk s vnučkou právo. Pokud je Váš vzájemný vztah s vnučkou dobrý, není důvod, aby Vám synova bývalá přítelkyně ve styku s vnučkou bránila a zakazovala Vám vnučku hlídat.
Doporučuji zkusit se se synovou bývalou přítelkyní na styku s vnučkou dohodnout. Můžete ji například požádat, aby Vám sdělila důvody, proč Váš styk s vnučkou odmítá. Pokud jsou důvodem rozdílné názory na vnuččinu výchovu, zkuste dosáhnout kompromisu a dohodnout se na určitých pravidlech, která budou obě strany dodržovat. V případě, že dohoda nebude možná, a synova bývalá přítelkyně Vám bude styk s vnučkou nadále zakazovat, můžete podat k okresnímu soudu v místě bydliště Vaší vnučky návrh na určení styku s vnučkou. Jestliže soud dojde k názoru, že Váš styk s vnučkou je v jejím zájmu a Vaší žádosti vyhoví, bude muset synova bývalá přítelkyně rozhodnutí soudu respektovat. V případě nedodržování soudního rozhodnutí by riskovala opakované finanční sankce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.