Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji poradit, jaké mohu podniknout kroky, pokud otec mého dítěte nedodržuje soudní rozhodnutí o styku se synem. Situace je v současné době již neúnosná jak pro mně, tak pro mého téměř devítiletého synka. Otec nejenže nedodržuje časy předávání dítěte (včas si ho nevyzvedl nikdy a je zcela běžné, že dorazí pro synka s několikahodinovým zpožděním).

Taktéž při jeho návratu, ale při prázdninovém pobytu "u otce" strávil synek týden u babičky a následující týden s momentální přítelkyní otce, neboť otec si nebyl schopný zajistit pracovní rozvrh tak, aby se synkem mohl být, ač tento rozsudek padl již před rokem! Nedávno se synek dohodl telefonicky s otcem, že ho vyzvedne v pátek z družiny v 16 hodin, ale v 16,30 mi volala paní družinářka, že synek je stále v družině. Musela jsem v pátek odpoledne, při největším provozu, jet 60 km (vozím synka do speciální školy), omlouvat se paní družinářce, která také potřebovala stihnout nějaký autobus a utěšovat zklamané dítě, že ho táta nevyzvedl, ač mu to slíbil. Navíc je zde ještě skutečnost, že nejde o běžné dítě, což naznačuje zmínka o speciální škole, ale jde o dítě, které má rysy Aspergenova syndromu, ADHD (hyperaktivita) a SPCH. Dítě, které pro svůj klid potřebuje mít pravidelný režim a potřebuje být předem připraven na to, co ho čeká. V soudním rozhodnutí je formulace, že otec je povinen nezletilého převzít od matky, ale u stejného soudu bylo ústně domluveno, že ho bude vyzvedávat v lichý pátek ze školy. V té době ještě chodil synek do školy v místě bydliště a tak, když otec nedorazil, nepůsobilo to takové komplikace, jako v současnosti. V den, kdy měl otec převzít dítě mi navíc otcova nezodpovědnost zkomplikovala veškeré plány: Ve chvíli, kdy volali z družiny, jsem čekala na dovoz auta ze servisu a následně jsem měla starší dcerky odvážet na jejich první kurs v tanečních. Auto musela převzít nezletilá dcera a předat nemalou finanční částku automechanikovi, já si musela půjčit auto od svého zaměstnavatele a do tanečních dcerky málem jely vlakem (naštěstí jsem se stihla vrátit). Protože jsem měla naplánovanou ještě pracovní cestu na Moravu, domluvila jsem se s matkou otce, že si vnuka vezme k sobě. Dítě pak vracel otec s odfláknutým domácím úkolem, který jsme museli zvládnout se synkem v pondělí ráno před školou za obrovského vypětí sil, neboť kluk byl nevyspalý po víkendu s otcem a nebyl schopen se soustředit. Prosím tedy o radu, jak tuto situaci řešit. Dohoda s otcem možná není, proto jsem požádala o soudní úpravu, ale ani toto nikam nevede. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den, Petra

ODPOVĚĎ:
Bohužel neexistuje žádná možnost, jak otce přimět, aby soudně upravený styk respektoval a dodržoval jej. Vystavuje se ale tak nebezpečí, že můžete požádat soud, aby byl rozsudek změněn tak, že styk vůbec upraven nebude. Máte tedy dvě možnosti – podat k soudu návrh na zrušení úpravy styku - pak by se otec musel vždy individuálně s Vámi na styku domlouvat s dostatečným předstihem nebo jít na sociální odbor a nahlásit tuto situaci s tím, že je jasné, že nemůžete čekat do nekonečna, zda otec syna převezme či nikoliv, proto si stanovte dobu např. 30 minut, kdy budete čekat a pokud otec přijede později, už mu syna ke styku nedávejte. Bylo by dobré, aby toto bylo na sociálním odboru zaprotokolováno. Pokud ale otec svým nezodpovědným chováním stresuje celou rodinu, pak bych spíše doporučovala podat návrh na zrušení styku syna s otcem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.