Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem svobodná matka, synovi jsou 2 roky. Co se týče jeho otce, je zapsán v rodném listě RL, platí alimenty a navštěvuje ho vždy tak 1-3x do měsíce. Syn je zvyklý přes 2 roky pouze na mě a návštěvu otce bere spíše opravdu jako návštěvu, kde si spolu hrají atd. Syn ho zrovna moc zatím neposlouchá, spíš se před ním předvádí a hrají si.

Do 1 roku ho nějak moc extra nenavštěvoval, pak trochu víc začal, a teď kolem 2 let si usmyslel, že by s ním chtěl být víc. Bývalý přítel teď přišel s tím, že by si ho začal brát i sám, že by si ho vzal na týden na noc. Snažím se mu to vymluvit, protože pokud jde o dítě, bude to pro něho velká změna. Je zvyklý téměř 24 hodin jen na mě, i v noci mě volá a teď by byl v cizím prostředí a beze mě. Oficiálně je malý v mé péči, proběhl soud a ten ho svěřil mě. Ale bývalý přítel mi začal vyhrožovat soudem, že si snad zařídí víkendy. Navíc já mám auto, on ho nemá a neustále mi přikazuje, že mojí povinností je, abych ho vezla k němu domů (cca 15 km). Prosím o radu, jak se v této chvíli zachovat. Existuje nějaká věková hranice, kdy by mohl bývalý přítel zažádat o nějakou střídavou péči? Jsem povinna otci dítě vozit k setkávání (styku)? Denisa

ODPOVĚĎ:
Nyní záleží do značné míry na Vašem bývalém příteli, jaké kroky v současné situaci podnikne. Pokud se bude chtít se synem vídat častěji, může si k okresnímu soudu v místě synova bydliště podat žádost o rozšíření styku se synem na víkendy nebo rovnou žádost o svěření syna do střídavé péče. Dle mého názoru by bylo vhodnější začít nejprve s postupným rozšiřováním styku se synem a teprve poté případně přistoupit ke střídavé péči. Žádná minimální věková hranice pro svěření dítěte do střídavé péče není stanovena, ale svěření takto malého dítěte do střídavé péče je málo pravděpodobné. Pravděpodobnější je, že bývalý přítel uspěje se žádostí o rozšíření styku se synem na celé víkendy.
Pokud jde o dopravu syna k otci, není pravdou, že jste syna povinna otci vozit. Dle zákona jste povinna dítě ke styku připravit, což ale neznamená, že jste povinná dítě odvézt k otci a poté zpět. Na druhou stranu by ale nebylo spravedlivé, aby veškeré náklady na cestování za synem nesl jeho otec. Otec tedy může požadovat například to, abyste se v dopravě syna střídali nebo abyste mu finančně přispívala na náklady spojené s cestováním za synem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.