Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme soudní rozhodnutí o styku s 2,5 rok starou dcerou. Mám nárok na jednou za 14 dní sobota 10 hod. - neděle 17 hod. Pokud dceru mám u sebe, tak jí beru ke své matce. Nemám trvalé bydliště. Stane se, že si dceru beru pouze v sobotu 10 hod. a vracím stejný den v 19 hod. a neděle 10-17 hod. Vlastně u mě dcera nepřespí.

Přítelkyně protestuje, že mě ji dávat nebude vůbec. Je problém, že si ji nenechám přes noc? Nejméně 5 dní předem ji to oznámím. Můžu se nějak bránit? Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
Pokud máte styk s dcerou stanovený soudně, měl byste soudem stanovený rozsah styku respektovat a dodržovat. Na druhou stranu nedodržování rozsahu styku není důvodem pro to, aby Vám přítelkyně přestala dceru předávat a znemožnila Vám tak s dcerou kontakt.

Pokud Vám stávající úprava styku s dcerou nevyhovuje, bylo by nejlepší domluvit se s přítelkyní na úpravě tohoto styku tak, aby úprava vyhovovala Vám oběma. Tuto domluvu můžete sepsat mezi sebou (bez rozhodnutí soudu) nebo se můžete se žádostí o pomoc obrátit na orgán sociálně právní ochrany dětí v místě bydliště Vaší dcery. Pokud dohoda nebude možná, můžete Vy nebo Vaše přítelkyně podat k soudu návrh na změnu rozhodnutí o výchově a výživě, která se bude týkat změny rozsahu styku s dcerou. Nerespektování rozsahu styku s dcerou ale není důvodem pro to, aby Vám soud styk s dcerou zakázal. Pokud pro zákaz styku nejsou jiné závažné důvody, soud Vám styk s dcerou nezakáže a ani Vaše přítelkyně nemá bez rozhodnutí soudu právo Vám styk s dcerou neumožnit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.