Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu dát k soudu otce mého syna, který je Skot? Můj syn ho má v rodném listě. Myslela jsem, že spolu budeme a vezmeme se. Syn se narodil ve Skotsku, má České občanství. Už žijeme v Česku rok. Já jsem Češka, žila jsem devět let v UK. S jeho otcem jsem chodila jen pár měsíců. V těhotenství chtěl, abych se vrátila domů.

Po narození hádky, na vše jsem byla sama. Rok neplatí výživné, nekomunikuje se mnou. Mám strach, když ho dám k soudu tak mu povolí, aby syn k němu jezdil do Skotska a to já nechci. Synovi je 17 měsíců. Jak získat výživné a nepřijít o dítě. Prarodiče otce dítěte 2x poslali výživné. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Jestliže chcete, aby Vám otec Vašeho syna platil výživné, můžete podat k soudu návrh na svěření syna do Vaší péče. Musíte však počítat s tím, že soud v rozhodnutí, kterým svěří syna do Vaší péče, kromě stanovení výživného stanoví otci také styk se synem, na který mají oba dva - otec i Váš syn - právo. Není tedy možné požadovat po otci pouze výživné, ale neumožňovat mu styk s dítětem. Vzhledem k tomu, že Vy se synem žijete zde v ČR a synův otec ve Skotsku, doporučuji Vám obrátit se na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně, který se zabývá mj. přeshraničním vymáháním výživného. Více informací o činnosti úřadu a potřebné kontakty najdete na internetových stránkách www.umpod.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.