Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Byl jsem teď u soudu, zažádal jsem o střídavou péči na dítě. Současně podala i bývalá manželka úpravu styku s dítětem. Předtím jsem si dítě brával kdykoliv, jelikož jsme neměli stanoveno soudem, kdy si jí můžu brávat. Než začal soud, soudkyně hned vyhověla matce a určila mi vídat dceru jen o víkendech, jak si to matka přála.

Mé žadosti o střídavou péči zamítla s tím, že se řídila posudkem sociálky, která nedoporučovala střídavou péči, aniž by uvedla důvod, proč ji nedoporučuje. Dále pak sociálka navrhla rozšířit styk dítěte s otcem, soudkyně to nebrala v úvahu. Určila mi vídat dcerku jen 3x za měsíc a to o víkendech. Dcerka se mě ptá, proč si ji už tak často neberu a jestli ji už nemám rád. Malé se věnuju od narození brával jsem si jí každý víkend, i někdy na týden, kdy matka třeba byla v nemocnici. Platím sice alimenty, 2x jsem nezaplatil v plné výši kvůli neschopence. Matka mi hned dala exekuci do práce. Matka se mi mstí a uádí lži. Hází na mě špínu, abych malou nedostal. Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
Pokud s rozhodnutím soudu ohledně střídavé péče a frekvence styku s Vaší dcerou nesouhlasíte, můžete se proti němu odvolat. Odvolací řízení ale bývá zdlouhavé, proto zpravidla bývá rychlejší podat k soudu nový návrh. Bez podpory sociální pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD), ale pravděpodobně neuspějete.
Doporučuji tedy navštívit příslušnou sociální pracovnici a zeptat se jí na důvod, proč nedoporučuje střídavou péči. Sám můžete uvést Vaše argumenty pro střídavou péči nebo alespoň rozšíření styku s dcerou.
Trvejte na tom aby byla Vaše výpověď na OSPOD zaprotokolována a založena do spisu. Do spisu máte práv nahlížet a pořizovat si z něj kopie. Co se týče výživného, to jste povinen platit včas a ve stanovené výši. V případě, že k tomu nedojde, má Vaše bývalá manželka právo výživné vymáhat - například prostřednictvím exekuce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.