Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná s Australanem. Mám syna 10 let svěřeného do mé plné péče. Chceme odcestovat za manželem zatím na turistická víza 3-12 měsíců. Pokud se nám v Austrálii bude líbit, chci požádat o víza pro přistěhování. Jak mohu řešit situaci, pokud otec dítěte nechce podepsat vízum pro syna? Syn chce jednoznačně odletět se mnou?

Manžel již do Austrálie odcestoval, nikdy jsem nebránila otci se synem stýkat, otec má potíže se splácením alimentů, syna si brává 2x do měsíce a na polovinu prázdnin. Otci chci nabídnout, že nemusí po dobu pobytu na turistické vízum to jest až na dobu 12 měsíců platit výživné. Také jsem si myslela, že bych otci zatím neříkala, že uvažujeme o tom v Austrálii zůstat, že je důležité se v první řadě tam podívat a dostat se tam. Teď se blíží čas podat víza a já nevím jak postupovat. Otec nebude chtít asi víza podepsat. O Schengenské dohodě vím a Austrálie ji má podepsanou. Nechci žádné potíže se zákonem. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Přestože byl syn svěřen do Vaší péče, jeho otec má vůči němu stále rodičovskou zodpovědnost a má tedy mj. právo být se synem v kontaktu a vychovávat ho v rozsahu, který mu určil soud. Přemístěním syna do Austrálie by došlo k výraznému narušení práva otce i syna na vzájemný kontakt.
Soudní praxe v České republice dospěla k závěru, že přemístění dítěte do zahraničí rodičem, který má dítě soudním rozhodnutím svěřeno do výchovy, je rozhodnutím o podstatné záležitosti týkající se dítěte ve smyslu § 49 zákona o rodině, vyžadující souhlas druhého z rodičů. Přemístění dítěte mimo stát jeho obvyklého bydliště (do zahraničí) bez souhlasu druhého rodiče je tedy protiprávní - jedná se o tzv. mezinárodní únos (nejedná se o únos ve smyslu trestního práva). Ani neplacení výživného ze strany otce Vás neopravňuje vycestovat se synem do zahraničí bez souhlasu otce.
K vyřízení víza pro syna budete souhlas otce stejně potřebovat, doporučuji zkusit se s otcem dohodnout. I kdyby se Vám nějakým způsobem podařilo vízum pro syna vyřídit bez souhlasu otce, nemohu Vám vycestování se synem do Austrálie z výše uvedených důvodů doporučit. Pro více informací o Vaší situaci se můžete obrátit na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí se sídlem v Brně - informace o úřadu najdete na internetových stránkách www.umpod.cz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.