Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem po druhé vdaná a mám 2 děti z předchozího manželství. Od samého počátku biologický otec dětí neplní vyživovací povinnost, nestýká se s nimi ani je nějak nekontaktuje, zkrátka pro něj neexistují. Trvá to již 2 roky a za tu dobu přestal existovat i pro ně a vzhledem k týrání mé osoby v minulosti, kterého byli svědky i děti, k němu cítí nenávist. Milují a ctí mého nového manžela, on je pro ně jediný tatínek na světě.

Děti i my si přejeme, aby došlo z manželovo strany k nezrušitelnému osvojení a tím jsme ukončili tu zlou minulost. Bohužel exmanžel nám chce naše štěstí kazit a i přesto, že ho děti nezajímají, na osvojení nepřistoupí. Prosíme o radu a pomoc, jsme již z toho zoufalí. Exmanžel byl několikrát soudně trestaný, byl i ve výkonu trestu. Je tedy možné osvojení bez jeho souhlasu? Děkuji, Jindřiška

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je zřejmé, že Váš bývalý manžel s Vámi nebude již spolupracovat. Pokud je Váš nový manžel ochoten právně stát se otcem dětí, navrhuji podat soudní návrh na osvojení. Soud může udělit souhlas k osvojení za Vašeho bývalého manžela, v případě že déle než půl roku nejeví o děti žádný zájem.
Osvojení mají v kompetenci orgány sociálně právní ochrany dětí, které mohou pomoci i s návrhem na osvojení apod. Rozhodně tedy zajděte na příslušnou obec, orgán sociálně právní ochrany dětí a zde tuto věc řešte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.