Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem se postupuje při svěření dítěte do péče? Stačí písemná dohoda manželů (úředně ověřená) nebo je nutné rozhodnutí OSPOD nebo soudu? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Jestliže se s manželem rozvádíte, součástí rozvodového řízení bude samozřejmě i úprava poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu - úpravou poměrů dítěte se rozumí jak jeho hmotné zabezpečení (alimenty neboli výživné), tak způsob jeho výchovy (svěření do péče jednomu z rodičů a stanovení styku dítěte s druhým rodičem).
Do doby, než soud rozhodne o rozvodu manželství, můžete samozřejmě takovou dohodu sepsat buď sami, nebo za asistence právníka či sociální pracovnice OSPOD. Tato dohoda pak bude pro obě strany závazná stejně jako pozdější rozhodnutí soudu. Při rozvodu manželství se ale bez odsouhlasení dohody soudem stejně neobejdete. I při nesporném rozvodu, kdy se k návrhu na rozvod připojí i druhý z manželů, je totiž zapotřebí podat nejprve návrh na úpravu vztahu k nezletilému dítěti. Teprve po schválení takového návrhu soudem a po předložení dohody ohledně majetkového vypořádání soud manželství rozvede.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.