Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám syna žijícího v Anglii i s mým vnukem (Petřík). S matkou Petříka není ženatý a ta žije v Praze. Sociálka odebrala Petříka do náhradní rodiny a soud má definitívně odebrat Petříka otci. Matka taky nejeví o něj zájem. Jsem jeho babička a chtěla bych si ho vzít k sobě.

Nevím na koho se přesně obrátit, nemám jeho rodný list. V tom samém městě žije i můj druhý syn, který by eventuelně také požádal o opatrovnictví. Nevíme jak to máme přesně provést. Nemáme možnost se ani vidět s Petříkem (8 let). Můžete mi pomoci? Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Jako babička máte právo na styk se svým vnukem, i když žije v zahraničí - toto právo je zakotveno v zákoně o rodině. Vzhledem k tomu, že Vaši synové s Vaším vnukem žijí v Anglii, bude záležitost opatrovnictví Vašeho vnuka posuzována a rozhodována podle anglického rodinného práva. V tomto případě bude nejlepší, když se se svým dotazem a žádostí o pomoc obrátíte na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí se sídlem v Brně, který by Vám v této záležitosti mohl konkrétně pomoci. Bližší informace o činnosti úřadu a kontaktní údaje najdete na internetových stránkách www.umpod.cz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.