Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je možná adopce v dospělosti? Pokud mám zájem vycestovat ze země a s pravým otcem se nebavím. Moje matka se vdala a já chci mít příjmení své matky a nového nevlastního otce. Je možné se nechat adoptovat, abych to měla v zahraničí jednoduší kvůli papírování tam zůstat na dobro? Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Osvojit (adoptovat) lze v současné době pouze nezletilé dítě, osvojení zletilé osoby tudíž zatím možné není. Osvojení zletilé osoby je ale součástí novely občanského zákoníku, který by měl - za předpokladu, že bude schválen - začít platit od roku 2013. I v tomto případě je ale zapotřebí dodržet několik podmínek, mezi které patří např. skutečnost, že osvojitel pečoval o osvojovaného už v době jeho nezletilosti a že v době podání návrhu byl osvojovaný ještě nezletilým dítětem.
Co se týče změny příjmení, ta se povoluje zejména v případech, kdy se jedná o příjmení hanlivé, směšné nebo je-li pro změnu příjmení vážný důvod. Zletilá osoba může o změnu příjemní zažádat sama, v případě nezletilého dítěte je zapotřebí souhlasu rodičů. O změnu příjemní můžete zažádat na matričním úřadě v místě Vašeho bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.