Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se informovat,zda může zaměstnavatel nařídit manželovi, aby si založil svůj účet v bance, když máme s manželem účet společný a manželův plat posílá jeho zaměstnavatel na tento společný účet, kdy já jsem majitelem účtu a manžel disponentem? Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Jiné osobě než zaměstnanci je možné vyplatit mzdu nebo plat jen na základě písemné plné moci, což platí i ve Vašem případě, protože majitelkou účtu jste Vy a nikoliv Váš manžel. Z tohoto důvodu tedy zaměstnavatel požaduje zřízení zvláštního účtu na jméno Vašeho manžela. Pokud si jej Váš manžel zřídí a zažádá zaměstnavatele o zasílání mzdy či platu na tento účet, tak je povinen zaměstnavatel tak činit. Doporučuji, abyste manželovi udělila písemnou plnou moc k využívání Vašeho účtu pro jeho potřebu výplaty mzdy a manžel poté písemně požádal zaměstnavatele o výplatu mzdy na příslušný účet a jako přílohu žádosti přiložil notářsky ověřenou plnou moc.
Na žádost zaměstnance již zaměstnavatel musí vyplácet mzdu bezhotovostně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.