Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dcera, která žije 20 let v manželství, s manželem mají 3 děti, za dobu manželství si postavili rodinný dům a manžel založil soukromou firmu, ve které dodnes podniká. Již víc než rok udržuje mimomanželský vztah a nechce ho ukončit. Naopak manželku a jejich 3 děti vyhazuje z domu, přestal ji dávat peníze na domácnost a prakticky ji ekonomicky i psychicky vydírá. Nejhorší na tom je, že jim oznámil, že převedl dům, firmu i obě bankovní konta na svou matku, takže když se dcera rozvede, nedostane nic. Jak se má bránit? Děkuji, Hedvika


ODPOVĚĎ:
Vaše dcera ať se okamžitě obrátí na právníka ve věci určení neplatnosti právních úkonů. Pokud převedený majetek patřil do SJM byl nutný její souhlas s dispozicí k němu, to znamená, že převody se nemohly právoplatně uskutečnit bez jejího vědomí.
Neplatnost těchto úkonů, ale musí být namítnuta, a to ve lhůtě 3 let od zjištění důvodů neplatnosti (tzn. od okamžiku, kdy se dozvěděla, že úkony byly učiněny), nejpozději ve lhůtě 10 let od doby, kdy byl učiněn. Takže na místě je opravdu velká rychlost jednání Vaší dcery a to i z toho důvodu, že pokud by matka jejího manžela s majetkem disponoval (darovala by ho, prodala ho), situace by se velmi zkomplikovala.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.