Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme s manželem byt 3+1.Byt je psán na nás oba. Je mi jasné, že kdyby došlo k rozvodu, že by mě musel vyplatit a já zase jeho. Protože ani jeden z nás nemáme peníze na vyplacení, museli bychom byt prodat. Byt jsme získali od jeho matky, ale museli jsme jí za něj koupit jiný. Koupili jsme jí 1+1. Museli jsme si na něj vzít úvěr. Úvěr je na manželovo jméno a tím pádem i byt. Jeho matka stále žije a obývá ho.

Chtěla jsem se zeptat, jak by to s tím bytem bylo po rozvodu, kdyby jeho matka žila nebo nežila. Zda by mě musel vyplatit také z něj nebo by byl jen jeho, když ho splácí a je na jeho jméno. Podotýkám,že ten byt a úvěr na něj byl pořízen v době, kdy jsme byli už 5 let manželé. A ten byt který je napsán na mě i na něj také, když už jsme byli manželé. Děkuji za odpověď. Anna

ODPOVĚĎ:
Byt i úvěr jsou součástí Vašeho společného jmění manželů. Takže tak stejně jako by byl rozdělen případně při rozvodu tento byt, v němž žije manželova matka, byl by rozdělen i úvěr. Pokud by mezi Vámi nedošlo k jiné dohodě. V případě rozvodu by se rozdělil podle pravidel o majetkovém vypořádání, tedy pokud byste se nedohodli, tak byt napůl a úvěr také napůl.

O vypořádání SJM po rozvodu pojednáváme obsáhle zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.