Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně rozvodu manželství se zletilými dětmi, ale ještě studujícími. Manžel asi půl roku nepřispívá vůbec nic na domácnost, hrál automaty, nyní má přítelkyni, u které bývá každý víkend. Rozvádět se mu moc nechce, ale mě nezbyde nic jiného, než podat žádost o rozvod, protože mu hrozí exekuce na plat a to by mi potom nedal absolutně nic, takle aspoň občas nakoupí. Musí děti k soudu, pokud si podají žádost o výživné? Někde jsem četla, že by šlo, abych si nechala přispívat na sebe a domácnost a z toho živila děti.

Navíc dcera jde nyní na vysokou školu. Děti to berou jako své ponížení, že si musí říct o alimenty. Jakou částku mohu požadovat, otec dětí má příjem tak 17.000 čistého. Dceři je 20 let, synovi 19 let, také studuje. Je mezi našimi příjmy značný rozdíl, já mám 5300 Kč. Navíc se manžel chová agresivně, dokonce mne i fyzicky napadl. Mohlo by mu to u soudu uškodit? Syn byl svědek. Izabela

ODPOVĚĎ:
Jinak než návrhem na soud na určení výživného situaci s velkou pravděpodobností řešit nepůjde. Spočítejte si náklady, které Vaše děti mají na uspokojování svých potřeb (výživa, ošacení, náklady spojené se školou) a zvažte z jaké části jsou si schopny je hradit samy prostřednictvím brigád (netvrdím, že musí nutně taková spoluúčast být) a z jaké je nutná účast každého rodičů.
Soud pak vyhodnotí jednotlivé faktory (a to nejen potřeby dítěte, ale i náklady na život, jež Váš manžel má) a určí výživné, které bude pro případ neplacení vymahatelné.
Pokud Váš manžel hraje automaty a rozvod manželství není vhodný nebo Vy ho nechcete, zvažte, zda by nebylo rozumné dohodnout se za zúžení společného jmění manželů (SJM) Jakákoliv hráčská vášeň jednoho z manželů přináší velká finanční rizika a jeho dluhy pak mohou lehko padnout na bedra manžela druhého (Vás) a jednoho dne může být exekucí postižen i Váš příjem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.