Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, jak je to s nemovitostí a SJM. Snoubenec vlastní pozemek a na něm rozestavěný rodinný dům (zapsáno v katastru nemovitostí), na který má hypotéku. Předpokládám, že dům nebude patřit do SJM, i když bude dostavěn a zkolaudován až po svatbě. Zároveň hypotéka bude po svatbě placena z peněz, které budou patřit do SJM. Chtěla bych se zeptat jak se bude prokazovat hodnota, kterou jsme společně po svatbě na domě vybudovali a na kterou bych v případě rozvodu měla nárok?

Bylo by možné udělat odhad před svatbou a při rozvodu a z rozdílu pak vycházet? Předmanželskou smlouvu o zúžení SJM (dům a veškeré investice do něj ve vlastnictví partnera) bychom nechtěli. Děkuji za odpověď. Dominika

ODPOVĚĎ:
Dům skutečně patřit do SJM nebude. Nejlépe je v tuto chvíli učinit dohodu o tom, že jste z majetku v SJM investovali do výlučného majetku manžela. To by mělo při případném vypořádání SJM při rozvodu stačit na zápočet této částky. Pokud si uděláte odborný odhad, bude to jen lépe pro Vás. Lépe se Vám budou prokazovat tyto skutečnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.