Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, pokud manželovi přijde exekuce (za dluh který udělal za trvání  našeho manželství) - co může exekutor všechno vzít a zda je možné, že přijdu také o své  stavební spoření, životní a penzijní pojištění, které si platím ze svého platu. Děkuji za  odpověď. Andrea


ODPOVĚĎ:
Váš vyplacený plat, stejně jako manželův spadá do společného jmění manželů (SJM). Rovněž se tedy předpokládá, že spoření je společným majetkem manželů. Důkazní břemeno je na Vás, pokud jste ho však splácela z Vašich běžných příjmů, nachází se spoření v SJM.
Pojištění je smluvní závazek mezi pojišťovnou, že vyplatí určité finanční prostředky pojištěnému (obmyšlenému), pokud nastane určitá předpokládaná situace, a pojistitel se zavazuje platit po dobu této smlouvy určité peněžní prostředky. Pojištění do SJM nespadá. Exekutor nemůže zabavit majetek, u kterého prokážete, že do SJM nepatří – tedy že jste ho získala v restituci, v dědictví, darem, nebo jde o:
  • obvyklé vybavení domácnosti, které dlužník nezbytně potřebuje k životu. (v tomto bodě hodně závisí na úsudku samotných exekutorů)
  • snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
  • zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
  • hotové peníze do částky 1 000 Kč
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.