Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel dostal darem od svých rodičů rodinný domek. V roce 1991 jsme jako manželé začali s rekonstrukcí a následnou nástavbou rodinného domu - měla vzniknout nová bytová jednotka. Z důvodu manželovy závislosti na alkoholu a následně vzniklých dluzích je nástavba dosud ve stadiu stavby a tedy nezkolaudována a není zapsána v katastru nemovitostí. Mám se snažit sama s dcerou o její dokončení a zkolaudování, když na nemovitosti dle čísla popisného má manžel od roku 2007 exekuční příkaz k prodeji nemovitosti? Je i tato stavba předmětem exekuce, když není dosud uvedena v LV? Musí být v exekučním titulu doslovně uvedeno "exekuce na prodej stavby"? Je možné vzniklou situaci vůbec nějak řešit, např. rozdělením nebo zúžením SJM?
Prosím o radu. S úctou Anežka


ODPOVĚĎ:
V prvé řadě platí pravidlo, že to, co dostal manžel jako darem nikdy nepatřilo do SJM, takže na to fakticky nemáte žádný nárok. Je možné, že jeho rodiče darovali domek Vám oběma, ale to zjistíte jen z katastru nemovitostí. Doporučuji si tuto informaci ověřit.

Pokud je na nemovitost již exekuční příkaz, tak s nádstavbou nic nedělejte, neboť o to velmi pravděpodobně přijdete. Předmětem exekuce může být jakákoli majetková hodnota, tady i stavba, která není zkolaudována. Pokud se nechcete rozvést, což je v případě manžela, který má velké dluhy na zvážení. Jako manželé odpovídáte za dluhy společně a nerozdílně. Může se totiž snadno stát, že budete jeho dluhy splácet Vy, protože on nebude mít z čeho splácet. Tak alespoň požádejte soud o zúžení SJM.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.