Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Já i manžel jsme důchodci ve věku 65 let, v manželství žijeme již více nežli 40 let. Do manželství jsme vstupovali bez majetku a nic z toho, co dnes (01.06.2016) máme jsme nezískali formou ani dědictví ani darů, tedy lze říci, že veškerý náš majetek je společné jmění manželů SJM.

Vlastníme rodinný dům, který jsme si svépomocí postavili v osmdesátých letech minulého století a oba máme poměrně slušné důchody (12649 + 15380 Kč).
Manžel ovšem dospěl k jinému názoru a rozhodl se svůj další život prožívat, jako by mne nebylo. Chápu, že se takové či podobné situace stávají, a že i já se budu muset s tou mojí smířit a vyrovnat. Zjistila jsem ovšem, že se manžel do "dalšího života" vybavil tajně vytvořenou finanční rezervou v objemu několika set tisíc korun a potřebuji poradit, jak bych měla postupovat, aby se i zmíněný obnos stal součástí SJM. Abych byla konkrétní, tak:
1. manžel zakoupil před pěti lety státní dluhopisy o objemu 100 000 Kč, ze kterých vyinkasoval v 12/2015 110 000 Kč a tyto uložil na účet, ke kterému nemám přístup ani neznám jeho číslo.
2. z výpisu stavebního spoření za 2015 jsem zjistila, že manžel v srpnu na svůj účet učinil jednorázovou úložku ve výši 100.000 Kč a protože termín tohoto stavebního spoření vyprší 06/2016, bude mít opět další finanční prostředky "odkloněné" ze SJM.
3. zjistila jsem, že bez mého vědomí, tedy ze svých tajných fondů manžel půjčil přes 270 tisíc korun, které mu již byly do letoška vráceny a které manžel znovu zařadil mimo SJM.
Toto jsou případy, o kterých vím a ke kterým existují písemná doložení, jež v případě 2 a 3 mám a v případě jedna by bylo možné je soudem dohledat, avšak je možné, že takových případů je mnohem více. Velice Vás prosím o radu jak mám postupovat, abych docílila návratu finančních prostředků do SJM, jež manžel protiprávně z SJM odkloni (2015) l (2015). Děkuji, Vaše vděčná Miriam     

ODPOVĚĎ:
Pokud mohu situaci chápat tak, že se rozvádíte, pak je třeba po rozvodu co nejdříve podat žalobu o vypořádání SJM a požádat soud, aby se dotázal peněžních ústavů, u kterých pravděpodobně finanční prostředky jsou uloženy, aby tyto peněžní ústavy sdělily, jaké obnosy na jakých účtech byly na manželovo jméno ke dni právní moci rozsudku o rozvodu manželství. V rámci tzv. ediční povinnosti jsou peněžní ústavy povinny výzvě soudu vyhovět. Upozorňuji, že soud majetek vypořádává ke stavu, jaký byl v době právní moci rozsudku o rozvodu manželství, takže pokud byste manžela upozornila, že o obnosech víte, mohlo by se stát, že by se pokusil finance někam "odkloni (2015) t". Pokud by bylo prokázáno, že ke dni PM rozsudku o rozvodu měl na svých účtech nějaké finance, musel by Vám v rámci vypořádání polovinu vyplatit.
Pokud byste ještě nebyli ve fázi rozvodu a chtěla byste pouze docílit návratu finančních prostředků do SJM a zatím zůstávat v manželství, tedy abyste s finančními prostředky mohla i Vy disponovat, musela byste to opět řešit soudně a navrhovat, aby byla manželovi uložena povinnost zajistit Vám přístup k finančním prostředkům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.