Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o informaci, zda a případně jak mohu zamezit užívání mého domu partnerovi mé současné manželky. Na nájemné není ochoten přistoupit a proces stanovení soudním znalcem a následně jeho vymáhání je zdlouhavé a po celou tuto dobu nebude nic platit. Je možné nájemné vymáhat zpětně?

A pokud ano, jak musím prokázat, že nemovitost užívá proti mé vůli? Nemovitost je v SJM, s manželkou nejsme rozvedeni, protože již tři roky probíhají spory o vyřešení péče o našeho syna. Ten je sice svěřen do naší střídavé péče, ale pokračují spory o stanovení výživného. Manželka jednání účelově protahuje a není ochotná se domluvit na stanovení v podstatě ničeho – tedy ani nájemného. Má v našem domě nastěhovaného současného přítele, já nemám od domu ani klíče, ale dům je ve společném jmění manželů SJM. Trvalé  bydliště v domě má pouze manželka. Jak mohu postupovat a na koho a s odvoláním na jaký právní předpis mohu zajistit, aby se současný přítel manželky musel odstěhovat, když já s jeho bydlením v našem domě nesouhlasím a manželka tvrdí, že ona s jeho pobytem souhlasí. Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Dům náleží do společného jmění manželů SJM. To znamená, že každý z manželů je nadále vlastníkem celé věci, jeho vlastnické právo je omezeno stejným vlastnickým právem druhého manžela. Nelze zde hovořit o ideálních podílech manželů na nemovitosti. Za trvání manželství užívají oba manželé společné věci ve SJM. Řešením by pro Vás bylo podat návrh k soudu na řízení o úpravu užívání věci. Soud by vymezil prostor, který by užívala Vaše manželka v domě a prostor, který byste do rozhodnutí o vypořádání SJM užíval Vy. Zamezit přístup do domu partnerovi manželky legální cestou nemůžete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.