Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná a po své matce jsem zdědila pravomocným usnesením členská práva a povinnosti ve vazbě na družstevní byt. S manželem žijeme společně v jiném bytě, který je v osobním vlastnictví a je součásti SJM. Nyní byl zahájen proces převodu toho družstevního zděděného bytu do osobního vlastnictví.

V katastru nemovitostí budu zapsána jako jediný vlastník. Chci se ale zeptat - pokud bych za trvání manželství prováděla rekonstrukci bytu - bude mít manžel také nějaký vlastnický podíl na této nemovitosti, nebo bude stále výhradně mým osobním majetkem? Děkuji moc, Miriam

ODPOVĚĎ:
Byt zůstane stále ve vašem osobním vlastnictví, protože SJM netvoří majetek získaný darem, pokud nedošlo k rozšíření SJM formou notářského zápisu (§143 a §143a obč. zák.). Pokud by však proběhl rozvod a následné vypořádání, došlo by k tzv. zápočtům. V jejich rámci má každý manžel právo požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní (osobní) majetek (§149 obč. zák.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.