Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rád bych se zeptal, zdali se při dělení společného jmění manželů, který je vyčíšlen do určité finanční hodnoty, se přihlíží i k tomu, jaký mají současný plat oba manželé. Jinými slovy, pokud manžel má dvojnásobný příjem oproti manželce a bude ho mít i po rozvodfu, zda-li se majetek dělí v tomto poměru, tak aby se životní úroveň obou manželů snížila stejně.

Neboli pokud budeme dělit 1 mil. Kč, zda-li se to dělí přesně na půl, nebo se to rozdělí adekvátně k poměru jednotlivých platů (např. 660 tis, manželka, 340 tis. manžel). Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Soud při rozdělování SJM přihlíží k mnoha faktorům – např. zájmy nezletilých dětí, skladba majetku (věci se pochopitelně nerozdělují přesně napůl), jak se který manžel zasloužil o výši majetku (a nejde jen o ekonomický přínos, ale i o výchovu dětí či zajištění chodu domácnosti). Plat patří ke kritériím zásadnějším, ale rozhodně ne jediným, ke kterému soud přihlíží.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.