Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem se rozvedl a podepsal dohodu o majetkovém vyrovnání. Máme děti ve střídavé péči a každý měsíc posílám ex-manželce 14000. Manželce jsem dle dohody vyplatil 1 milion Kč v roce 2009. Dále mám v červenci 2011 zaplatit další 2 miliony Kč (podnikám a i když jsem začal podnikat ještě před manželstvím, růst hodnoty firmy se započítal do majetkového vyrovnání). V ústní dohodě jsme se domluvili, že peníze dám na účty dětem a ty jim pak budou vyplaceny, když dovrší 26 let.

Takto to dle právničky, to nešlo vepsat do dohody, takže jsem podepsal, že ty 2 miliony pošlu na manželčin účet. Firmě se nyní daří méně a nejsem schopen závazek do července uhradit a tak jsem se snažil domluvit na splátkovém kalendáři, ale exmanželka nyní popírá naši ústní dohodu (že vložím peníze na účet dětem a peníze jim budou vyplaceny až dovrší 26 let - dcery jsou staré 14 a 17 let),odmítá i splátkový kalendář a jen odpovídá, že ji má finanční situace nezajímá (bývalou ženu jsem zabezpečil dostatečně, zůstalo jí vše). Chtěl jsem se zeptat, zda lze nějakým způsobem docílit toho, abych mohl peníze poslat na účet dcerám ve splátkách? Martin

ODPOVĚĎ:
Dohodu jste uzavřel na vypořádání společného jmění manželů, což znamená, že se to netýká Vašich dětí, ale pouze Vás a Vaší manželky a majetku nabytého během manželství, bohužel ústní dohoda na to nemá vliv.
Jediné, co můžete je napadnout, již zmíněnou dohodu o vypořádání společného jmění manželů (SJM), což Vám nedoporučuji, protože nesete důkazní břemeno. Či se s manželkou pokusit dohodnout na novém znění dohody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.