Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po rozvodu, který nabyl právní moci 12/2008 manžel podal žalobu na vypořádání SJM (4/2009). V rámci vypořádání chci uplatnit také jeho obchodní podíl s.r.o., která byla založena v roce 1991. Našla jsem si rozsudek NS 22Cdo700/2004, kde je jasně řečeno, že obchodní podíl do společného jmění manželů patří i přes určitou transformaci BSM a SJM. Slyšela jsem ale od právníka názor, že v tomto případě obchodní podíl s.r.o. do SJM nepatří, protože firma byla založena v roce 1991 a nepatřila do BSM a tudíž nepatří ani dnes do SJM. Mám zato, že tento jeho názor není správný. Myslím si, že vypořádání SJM v mém případě se řídí dle data rozvodu (2008) a uplatní se novela zákona ke dni 1.8.1998 a obchochodní podíl do SJM patří (dle výše uvedeného rozsudku) a že by se soud tímto názorem Nejvyššího soudu měl řídit. Jaký je váš názor na tento případ? Mám pravdu? Děkuji za pomoc Petra


ODPOVĚĎ:
Tato situace je spor náležící do právní teorie a soudy k němu ještě nevytvořily konstantní judikaturu, takže nelze říct ani stoprocentní ano, ani stoprocentní ne. Vy si přesně způsobem, který jste uvedla musíte obhajovat svůj nárok, který podle Vás máte a nechat soud zvážit konkrétní okolnosti a následně rozhodnout.
(Osobně s Vámi souhlasím a zastávám stejný názor, ale setkala jsem se i s opačným názorem.)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.