Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přítel sepsal s exmanželkou po rozvodu dohodu o vypořádání SJM. V této dohodě se ona zavázala, že bude dále splácet hypoteční úvěr, jelikož jí zůstal rodinný dům. Je to už půl roku a zatím ona nezaplatila ani korunu, platí to přítel, protože měl trvalý příkaz z účtu a ten nejde zrušit, dokud si ona hypotéku nenechá přepsat na sebe a on se z tohoto úvěru nevyváže. Veškeré podklady jsme jí poslali, ale nic se neděje. Proto se chci zeptat - jak je to s platností dohody o vypořádání SJM, je závazná a můžeme dluh po přítelově exmanželce vymáhat zpět? Třeba soudně? Děkuji, Beáta


ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné, aby si Váš přítel a jeho ex-manželka sjednali schůzku s hypotečním poradcem a změnili smlouvu. Pokud je bude ex-manželka záměrně blokovat (opakovaně a bezdůvodně), může přítel buď vymáhat bezdůvodné obohacení (ve výši všech splátek, které uhradil za ní; vyvinul snahu, aby došlo k splnění soudem schválené dohody a ex-manželka ji porušuje) a nebo podat na soud žalobu na změnu vypořádání SJM, snažit se o získání domu, když na něj platí hypotéku, a dům obratem prodat, hypotéku splatit a z celé věci se tak vyvázat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.