Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Budu již skoro 3 roky rozvedená, ale stále ještě nemáme s bývalým manželem majetkové vypořádání. Mí rodiče koupili před 18 lety dům a společnými silami jsme z něj udělali dvojdomek. Ještě v průběhu manželství půlku domu nechali mí rodiče přepsat jen na mě. Sice na jméno za vdana, ale jen na mě. To nikdy bývalý manžel neskousl. Z většiny vše ale platili mí rodiče a já co měla našetřeno za svobodna. Bývalý manžel chce polovinu ze všeho, že se na domě nadřel, přesto, že jsme na domku poctivě pracovali všichni. Nabídla jsem mu všechen nábytek z domu, vzal si jen něco. Mě zůstaly dluhy z půjčky, on má navíc auto pořízené ještě v době manželství. Má nárok na vyplacení? Ráda bych již vše ukončila. Děkuji, Simona


ODPOVĚĎ:
S vypořádáním společného jmění manželů doporučuji neotálet. Je nutné podat Návrh na vypořádání společného jmění manželů a to max. do 3 let od rozvodu manželství. Jinak nastupuje domněnka vypořádání SJM a celou situaci by to mohlo zbytečně komplikovat.
Pokud s Vaším manželem není dohody, nechte soud, ať rozhodne, kdo jaký majetek bude po rozvodu vlastnit a jaké závazky splácet.

Na dům nárok mít nebude, protože předpokládám, že mezi Vámi a rodiči se jednalo o dar a ten je ze SJM vyloučený. Mohl by požadovat přiměřené vyplacení, ale musel by doložit náklady, které na dům měl v souvislosti s jeho zhodnocením (přebudováním). Navíc pokud používá auto a jiný majetek, který jste měli v SJM, je dost možné, že se soud přikloní k tomu, aby tento majetek mu po vypořádání připadl a vyplacení z domu Vám neuloží. Samozřejmě, stejně tak se vyřeší závazky, i ty jsou součástí SJM.
Jaký by měl být Váš další postup – sepište majetek, který v SJM máte, a podejte návrh na soud, jak chcete, aby bylo provedeno vypořádání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.