Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obdržela jsem žalobu o neúčinnosti právního úkonu - Smlouvy o vypořádání SJM po rozvodu. Žalobu podala leasingová společnost, které bývalý manžel, majitel s.r.o., podepsal Vyplňovací prohlášení - směnku. Směnka byla podepsána v r.2004, rozvedli jsme se a vypořádali v SJM 2005 (manžel mi přenechal 1/2 rodinného domu se zástavou 1,2 milionu Kč). Jeho firma zbankrotovala 2006. Směnku jsem nepodepsala, neviděla a nevěděla o ní. Firma prosperovala do poloviny roku 2006. Poraďte mi, prosím, jak se ubránit, pokud soud rozhodne opravdu o neúčinnosti právního úkonu - tedy o vypořádání SJM. Co by následovalo po takovém rozhodnutí ? Směnka je nyní cca na 900 tisíc. Kč. Již jsem musela vyplatit zástavu RD - 1,2 mil. Kč do konkurzu a nyní toto. Jsem bezradná, platím hypotéku na zmíněných 1,2 mil. Kč a nyní další žaloba. Děkuji za pomoc. Alena


ODPOVĚĎ:
Odporovatelnost, neboli prohlášení neúčinnosti některých úkonů dlužníka vůči věřiteli je možné požadovat pouze tři roky zpětně (§ 42a Občanského zákoníku). Proto se mi tato žaloba zdá opožděná. V každém případě u soudu uveďte tuto skutečnost a jasně trvejte na tom, že podepsání výše uvedené směnky Vám nebylo známo, že se v té době jednalo o půjčku nad Vaše majetkové poměry a že jste s tímto rozhodně nesouhlasila.
Doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který Vás bude u soudu zastupovat. Pokud by snad došlo k prohlášení neúčinnosti, byla by smlouva o vypořádání SJM neplatná vůči tomuto věřiteli, a on by mohl požadovat zaplacení finančních prostředků i po Vás.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.