Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych poradit ohledně společného jmění manželů (SJM). Už asi 4 roky po rozvodu se soudíme o byt v OV, ale ještě není rozhodnuto a bývalý manžel zemřel. Protože vyměnili zámky u domu  a on od bytu, nemám tam přístup. Sdružení nájemníků odmítá vydat mi klíče od domu a přítelkyně mého bývalého manžela zase klíče od bytu. Podotýkám, že ona tam bydlí vše normálně užívá a nemá tam trvalé bydliště, ale má s ním 2 leté dítě. Vůbec nevím, co mám dělat, protože plynové i elektrické hodiny jsou na bývalého manžela a to nemluvím o dalších nákladech spojených s tímto bytem. Mám jí účtovat nájemné, když ještě není určen dědic? Ještě jednou prosím o radu. Děkuji, Ilona


ODPOVĚĎ:
V tuto chvíli je dost důležité, zda se stane alespoň částečně dědičkou přítelkyně Vašeho bývalého manžela, v každém případě se jím stane jejich dítě. Je však jisté, že u vypořádání SJM dostanete alespoň část bytu, o který se soudíte nebo adekvátní finanční vypořádání. Což znamená, i kdyby manželova přítelkyně dědila, užívá i část Vašeho bytu. V tuto chvíli tedy po ní jistě můžete požadovat nájemné za tu část, která podle Vás odpovídá vypořádání SJM. A to právě z toho titulu, že užívá věc, která je alespoň částečně ve Vašem vlastnictví. Pokud nebude manželova přítelkyně hradit platby související s bydlením, přihlašte je jako pohledávky v dědictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.