Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den. Jsem 1,5 roku rozvedený. Po rozvodu došlo k rozdělení SJM ve kterém jsem se zavázal k vyplacení manželčiny 1/2 rodinného domu do konce roku 2009. Pak měl být dům převeden na mne. Větší část dluhu jsem uhradil půjčkou ze stavebního spoření. Pak jsem ale musel přednostně platit závazky vzniklé podnikáním a peníze na úhradu dluhu už nezbyly. Nemovitost je pořád psaná na nás oba. Chci dům pronajmout a z těchto peněz financovat zbytek dluhu. Můžu objekt pronajmout bez souhlasu bývalé manželky? Může mi v tom nějak bránit? Mirek


ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že po rozvodu byl dům svěřen do Vašeho vlastnictví, a Vy jste měl povinnost vyplatit manželku určitou finanční částkou. Dům je tedy již dnes celý ve Vašem vlastnictví. V tomto případě tedy můžete dům prodat nebo pronajmou pouze podle svého uvážení, a nepotřebujete souhlas bývalé manželky.

Pokud však rozhodnutí o majetkovém vypořádání stanoví, že dům bude zcela přepsán pouze na Vás až zaplacením finančních prostředků, které jste se zavázal zaplatit manželce, můžete bez obav užívat či pronajmout pouze polovinu nemovitosti. Tato varianta je však nepravděpodobná.

Doporučuji Vám tedy, podívat se do rozhodnutí, které vypořádalo Vaše SJM, nebo do katastru nemovitostí. Tam zjistíte kdo je vlastníkem. Pokud jste jím pouze Vy, můžete dům bez obav pronajmout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.