Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2008 jsme s manželem uzavřeli hypotéku na dům. Dům není v SJM, manžel dostal dům darem. Od 2008 jsme dům kompletně zrekonstruovali. S manželem od října 2015 nežiji, mám v péči naše 2 děti. Budu mít v případě rozvodu nárok na nějaké vyrovnání? Za vynaložené náklady na hypotéku apod. ? Děkuji, Petra.

ODPOVĚĎ:
Ano, velmi zjednodušeně řečeno platí, že každý by se měl v případě zániku společného jmění manželů odnést nejen polovinu ze společně nabytých věcí, ale rovněž to, co do manželství vynaložil ze svého majetku. Pokud jste přispívala na opravu a provoz domu, který je ve vlastnictví manžela a ztratíte možnost jeho užívání – rozvod, máte právo na finanční kompenzaci toho, co jste do domu vynaložila ze svých prostředků. Avšak pozor v případě nemožnosti dohody s manželem a případném soudním sporu, to budete Vy, kdo bude muset prokázat výši a opodstatněnost částky, kterou si budete nárokovat. Z důkaz pak můžete použít výpisy z účtů, faktury, fotografie, ale i svědectví, zkrátka vše, co prokáže, že jste investovala své peníze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.