Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem se rozvedla.V průběhu manželství jsem byla natolik velký blázen, že jsem si vzala jen pro manžela půjčky a auto, jelikož měl dluhy a mu by nic nikdo nedal.Věřila jsem mu že vše platí, protože se o finanční věci staral on a já mu výplatu dávala. Potom jsem se ale dozvěděla, že platil nepravidelně nebo vůbec. Začaly chodit exekuce, ale domluvila jsem se na splátkách a splácím. Rozvedla jsem se, ale 1 rok vůbec neplatil ani alimenty. Když jsem chtěla udělat majetkové vyrovnání, tak mi oznámil, že je přihlášen trvale na obecním úřadě a k výplatě dostává minimum a zbytek tzv. na ruku a že nic platit nebude, že si našel novou rodinu a ať jsem prý ráda, že sice nepravidelně, ale platí alimenty na naše nezletilé dítě. Můj současný přítel mi zatím finančně pomáhá, protože beru mateřskou a ty alimenty, splácím měsíčně 7.500Kč a začala jsem podnikat ve službách. Teď mi ale došla další exekuce 100.000 Kč za za půjčku 20.000 Kč, volala jsem tam a chtěla splátkový kalendář, ale chtěji po mě buď 50.000 Kč a 6000 Kč měsíčně nebo 10.000 Kč měsíčně, jinak na nic nepřistoupí. Nevím co už mám dělat. Tolik peněz nemůžu nikdy při mateřské dovolené vydělat. Oddlužnění u mě nepřipadá v úvahu, protože jsem na mateřské dovolené a podnikám. Vím,že je to moje chyba a blbost, ale existuje nějaké jiné řešení? Splatila jsem už tak 300.000 Kč, ale už nevím jak dál. A bývalý se jenom směje. Renáta


ODPOVĚĎ:
Obávám se, že bez majetkového vypořádání se Vaše situace nezlepší. Byť je Váš bývalý manžel zadlužený a určitě nikde nevykazuje žádný majetek, soud bude posuzovat rozdělení aktiv a pasiv, které tvořili Vaše společné jmění manželů, objektivně a pravděpodobně nenechá ležet všechny dluhy na Vás, tak jak to máte teď. Bohužel jiná legální cesta není.
Váš bývalý manžel musí platit výživné, pokud tak nedělá, jedná se o trestný čin zanedbání povinné výživy. Pokud nebylo zatím výživné dohodnuté, podejte k soudu návrh na určení výživného. Pokud i nadále nebude plnit svou vyživovací povinnost, postupujte dle našich rad, které jsme opakovaně ve webu uváděli.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.