Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje sestra si s manželem nechala postavit dům na hypotéku v roce 2009. Nyní se budou rozvádět, hypotéku mají splácet ještě asi 20 let. Dům budou tedy muset prodat, leč předražený dům jistě neprodají za původní cenu, ale alespoň o 1/3 levněji. Sestra je nyní na mateřské dovolené, na níž naváže 3 letým rodičovským příspěvkem.

Pro alkoholismus manžela, psychické týrání a fyzické napadení podala již žádost o svěření dětí do své péče. Aby uživila sebe a 3 děti, nebude schopna se podílet na splácení zbytku hypotéky. Jak má postupovat? Zbytky splátky hypotéky se dělí mezi rozvedené manžele na polovinu, nebo je tomu v době pobírání rodičovského příspěvku jinak? Lze splátky odložit na dobu, až se vrátí do práce? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
V první řadě je třeba doporučit, aby sestra jednala s bankou, u níž má hypotéku a hledala možné řešení.
Většina bank neumožňuje odklad splátek (zejména ne na tak dlouhou dobu).
Dále velmi záleží na tom, v jakém postavení sestra je - ručitelka, žadatelka, spolužadatelka. Taktéž záleží na výši měsíčních splátek.
To, jakým způsobem bude rozdělen majetek záleží na tom, kdo se jak o něj zasloužil, kdo pečoval o děti apod. Není dáno, že se dům i hypotéka musí rozdělit přesně na polovinu. V případě hypoték se složitě odpovídá na otázku "jak to vlastně celé dopadne".
Je pravděpodobné, že pokud se manželé nedohodnou a nebude možné určit toho, komu by dům a hypotéka měli náležet, soud určí, že dům a hypotéka budou v podílovém spoluvlastnictví bývalých manželů. Hypotéka je příliš vysoký závazek a pokud ani jeden z manželů nemá výdělky takové, aby byl tento závazek určen jinak, nelze tento závazek přisoudit pouze jednomu.
Pokud je to možné, zvažte pronájem domu či realizujte prodej domu. Taktéž doporučuji vyhledat doporučeného advokáta a případ mu předat. Rozvod a vypořádání majetku lze stěží zvládnout prostřednictvím jakékoliv poradny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.