Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, jestli by mi nehrozila ztráta dítěte, v případě, že bych nastoupila do práce na plný nebo částečný úvazek a partner by se staral o naše dítě? Máme 15měsíční holku, nejsme manželé. Já jsem na mateřské. Je možné převést rodičovskou na něj, když mám já hlášenou rodičovskou u svého zaměstnavatele do 3 let dítěte?

Máme s přítelem spory - hádky kvůli styku mých rodičů s dcerou. Vyhrožoval mi, když jsem za nimi odjela přes jeho nesouhlas, že mne dá k soudu a o malou přijdu atd. Měl by pak při péči (když bych byla v práci) větší právo na dítě, kdyby byl na mateřské? Rodiče bydlí daleko a jiné hlídání není možné. Je to začarovaný kruh. Má on tedy nějaké právo jako otec psaný v rodném listě? Děkuji, Miriam

ODPOVĚĎ:
Rodičovská dovolená je nárokové pracovní volno a poskytuje se matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte. Poskytuje se v rozsahu, o jaký rodiče požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let. Zaměstnavatel nesmí čerpání rodičovské dovolené odmítnout. Forma žádosti není stanovena, ale lze doporučit písemnou žádost. Není stanoveno v jaké době dopředu. Změna v osobě, která bude na rodičovské dovolené je možná. Zaměstnavatel Vám nemůže bránit v nástupu do práce.
Co se týče větší možnosti, že dítě bude svěřeno do péče rodiče, který čerpal rodičovskou dovolenou - toto není jediná skutečnost, kterou soud v opatrovnickém řízení posuzuje, navíc tato skutečnost není ani základním bodem v posuzování takového sporu. Pokud přes nesouhlas partnera s dítětem někam odjedete (navíc k rodičům) nejedná se ani o únos ani o důvod k tomu, aby Vám dítě bylo odebráno z péče.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.