Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Budeme se s manželem rozvádět (dohodnutý rozvod). Máme vyřešeny smlouvy o alimentech i styku s dětmi. Celkem jsme zatím schopni hovořit i o rozdělení majetku. Všechno sepisuji a dávám papírově do pořádku já (většinou podle předepsaných vzorů z internetu). Avšak dům jsme koupili na podíly (já 3/4, manžel 1/4 - každý za své peníze a v katastru jsme takto i uvedeni). Ještě asi rok před manželstvím a během manželství přistavěli ze společných peněz dvougaráž. V domě zůstávám já s dětmi a manžela mám vyplácet. Předpokládám, že garáž je v bezpodílovém spoluvlastnictví manželů, jde tedy na půl a dům podle podílů + vyrovnat napůl vložené investice.
Ale hlavní dotaz je tento: můžu toto všechno sepsat do jedné smlouvy o vyrovnání majetku, aby byla platná? V podstatě by bylo (dle mého) možné se nejdříve rozvést a potom od manžela jeho část domu odkoupit? Potřebuji ale učinit vše naráz, abych si mohla vzít jednu úvěrovou smlouvu od stavební spořitelny a smlouvu sepsat způsobem, aby nebyla napadnutelná. Děkuji, Jana


ODPOVĚĎ:
Můžete uzavřít jednu smlouvu o majetkovém vypořádání, kde bude všechno sepsané, a kterou předložíte ke schválení soudu. Není nutné mít na každou věc speciálně vytvořenou smlouvu. V rámci jednoho řízení pravděpodobně nedojde k rozvodu manželství a rovnou i majetkovému vypořádání. Postup zvolte následující – dohodněte se s manželem na úpravě styku a výchovy dětí, alimentech, majetkovém vypořádání (datum finančního vypořádání lze dohodnout např. slovy „do dvou měsíců od právní moci rozhodnutí, jímž byla dohoda o vypořádání majetku schválena soudem“); pak podejte na soud návrh na rozvod a schválení dohody manželů o poměrech pro dobu po rozvodu – všechno potřebné podejte na soud rovnou; soud pak nařídí jednání a jeho obsahem bude primárně rozvod manželství a pokud neshledá dohody spornými nebo neplatnými (např. nízké výživné, které by ohrozilo zájem dítěte) může je schválit v rámci jednoho jednání (ale jak jsem předeslala, raděj s tím nepočítejte, většinou soud rozhodne o rozvodu a majetkové otázky řeší v samostatném řízení). Schválí-li soud dohodu o vypořádání majetku, a nabude-li toto rozhodnutí právní moci, je z právního hlediska nenapadnutelná, pokud máte obavu z jednání spořitelny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.