Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nyní jsem v situaci, kdy nevím co mám čekat od bývalého přítele. Máme syna 8 let, od jeho 0,5 roku žijeme odděleně v bytě, který on koupil a je napsán na syna. Já hradím veškeré poplatky. Nicméně, nyní jsme fungovali téměř bezproblémově, platil mi cca 13000 měsíčně a občas i mimořádné výdaje.

Já jsem mu za to vozila x let syna přes půl republiky několikrát do měsíce, vycházela jsem mu maximálně vstříc. Automobil jsem od něj měla k dispozici. Domluvili jsme si při rozchodu jisté podmínky, co se týče financí. Tyto předem smluvené podmínky začal rušit, když jsem si našla nového přítele (13000 zasílá stále). Nyní jsem na MD a pobírám minimum a nejsou možnosti jak mu vyjít vstříc ohledně předávání syna. Prostě zvyknul si z mé strany na určitý komfort, který teď není, nikdy jsem o něm nemluvila špatně (i přes to, že mi během vztahu ubližoval), nikdy jsem mu nedělala žádné naschvály ani nevyhrožovala. Vím, že mi teď bude posílat minimum a zažádal o svěření syna do péče. Můj dotaz je následující. Vždy se řádně o syna staral a pomáhal mi. Další věc je, že hodně movitý, majitel několika společností. Jaké má šance získat syna do péče? Děkuji za odpověď, Miriam

ODPOVĚĎ:
Nejlepší by samozřejmě bylo, kdybyste se s bývalým přítelem na péči o syna i výši výživného dohodli a tuto dohodu byste sepsali písemně. Pokud dohoda nebude možná, bude muset rozhodnout soud. Soud při svém rozhodování o tom, kterému rodiči bude dítě svěřeno do péče, posuzuje celou řadu skutečností, které se případ od případu liší. Schopnost dítě finančně zabezpečit je pouze jednou z nich. To, že Váš bývalý přítel vydělává více peněz a má větší majetek tedy neznamená, že má větší šanci získat syna do své péče.
Ve Váš prospěch mluví skutečnost, že o syna dlouhodobě pečujete a že má u Vás širší sociální zázemí - je zvyklý chodit do určité školy, určitě má v místě bydliště kamarády apod. Soud bude také zajímat synův vztah k vám oběma. Vzhledem k synově věku by soud už mohl přihlédnout i k jeho názoru a zjišťovat, ke kterému z rodičů má bližší vztah a s kým by chtěl žít.
Rozhodnutí soudu tedy nelze jednoznačně předjímat, ale jak již bylo uvedeno, finanční zaopatřenost nemusí být vůbec rozhodujícím faktorem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.