Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, zda je možné rozvodové řízení bez osobní účasti účastníků. Mám za to, že se jedná o rozvod nesporný, s čímž souhlasí i druhá zúčastněná strana (manželka). Manželství trvá déle než 15 let, oba žijeme déle než dva roky odděleně, každý na jiné adrese.

Společný majetek je vypořádán formou notářského zápisu, v manželství je jedna zletilá dcera, která studuje, a které přispívám dohodnutou částku. Rádi bychom se oba vyhnuli osobní účastí u soudu. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
K tomu, aby mohlo jít o tzv. nesporný (smluvený) rozvod, je zapotřebí splnit následující podmínky:
manželství trvalo alespoň jeden rok,
manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a
k návrhu na rozvod se připojil i druhý z manželů.
Jsou-li veškeré tyto podmínky splněny, soud má za to, že se jedná o tzv. kvalifikovaný rozvrat manželství a příčiny rozvratu manželství nezjišťuje. K úspěšnému průběhu nesporného rozvodu je zapotřebí soudu předložit zákonem vyžadované dokumenty - písemné smlouvy s úředně ověřenými podpisy, které upravují vzájemné majetkové vztahy, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost pro dobu po rozvodu. Pokud splníte všechny uvedené podmínky a doložíte soudu všechny potřebné dokumenty, může dojít k nespornému rozvodu. Rozvodové řízení je v tomto případě možné uskutečnit i bez osobní účasti manželů - součástí návrhu na rozvod manželství může být návrh, aby soud rozhodl ve věci bez jednání nebo informace o tom, že se zříkáte práva na účast při soudním jednání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.