Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem se budeme rozcházet, máme dvě děti (21 a 16 let). Manžel si našel milenku, delší dobu je náš vztah nefunkční, máme rozdělené SJM. Léta mi manžel vyhrožuje, že při rozvodu mi sebere děti. Proto s ním stále jsem. Začíná to být ale už neúnosné.

Teď přitvrdil, hodlá mě vyštvat z domu, který patří tchánovi a jemu (manžel zdědil čtvrtinu po smrti maminky před třemi lety), ale ve kterém jako rodina žijeme po celou dobu od svatby, tj. 22 let. Mohu se odstěhovat i s dětmi, před rozvodem, aniž by mě mohl třeba napadnout z „únosu“? Je brán v potaz názor syna u koho chce žít, i když není zletilý? Jak je to s výživným před rozvodem manželstvím? Výše výživného se počítá jen z příjmů, nebo i z majetku/financí? Manžel má nižší mzdu než já, ale po mamince zdědil velký finanční obnos, nemovitosti (pozemky) a akcie. Jde mi hlavně o to, kdyby syna (16), nebo popř. obě děti, dostal do střídavé péče, tak si výživné rodiče platí navzájem (že?), tzn. že já bych manželovi dávala více, než on mně? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
V případě, že dojde k rozchodu (rozvodu manželství), bude zapotřebí vyřešit kromě majetku také péči o mladšího nezletilého syna. Vzhledem k tomu, že starší syn je již zletilý, může si sám rozhodnout o tom, kde a s kým chce žít, takže Vám ho manžel určitě "nesebere". Co se týče mladšího syna, vzhledem k jeho věku by se soud rozhodně měl zajímat o jeho názor na to, s kým chce po rozvodu žít.
Do doby, než soud rozhodne o tom, komu bude mladší syn svěřen do péče, máte oba stejné právo na kontakt se synem. Můžete se tedy z domu i s dětmi klidně odstěhovat, pokud otci i nadále umožníte kontakt s dětmi. Není například možné bez souhlasu otce odstěhovat se s mladším synem do zahraničí. Pokud ale zůstane možnost kontaktu otce se synem zachována, je vše v pořádku.
Co se týče výživného, na to máte nárok až ve chvíli, kdy bude mladší syn svěřen do Vaší péče. Pokud Váš vztah nevyhnutelně spěje k rozchodu (rozvodu), doporučuji podat co nejdříve k soudu v místě Vašeho bydliště návrh na svěření syna do Vaší péče. Co se týče zděděného majetku, můžete na tuto skutečnost soud upozornit, soud k jeho existenci může při určování výše výživného přihlédnout. Co se týče výživného při střídavé péči, soud zpravidla stanoví výživné oběma rodičům, a to poměrnou částku vzhledem k jejich příjmům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.