Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem v tíživé situaci a nevím si rady, jedná se o majetkové vypořádání po rozvodu a dluhy s tímto spjaté. Jsem 2,5 roku rozvedená, přičemž před 14 měsíci jsem požádala o vypořádání SJM. O majetek mi nešlo, ale s dluhy mám problém. Všechny dluhy splácím sama za nás za oba, exmanžel nic nesplácí.

Problém nastává v tom, že splácení je o 10.000 Kč víc, než mám čistou základní mzdu. Mám další 2 práce, abych pokryla náklady na splácení, bydlení a obživu. Nemám s žádnou společností problém, jen že jsem byla exmanželovi ručitelkou, on závazek nesplácí, a já také ne. Peněžní prostředky mi na to nezbývají. Předpokládám, že soud by měl rozhodnout v můj prospěch. Zaplatila jsem za nás za oba cca 360.000 Kč. Exmanžel i jeho rodiče chtějí, abych zaplatila, co tchán s tchýni půjčili exmanželovi na podnikání. Bylo to v době, kdy jsem požádala o rozvod. Jedná se o 250.000 Kč.
- Rozdělí banky na základě soudního rozhodnutí dluhy mezi mě a mého exmanžela?
- Zaplatím polovinu jeho rodičům?
- Chci se znovu vdát, přítel je bez dluhů, jakým způsobem se převádí dluhy do dalšího manželství? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
V případě vypořádání dosud nesplaceného dluhu, zatíženého vysokým příslušenstvím, ukládá zpravidla standardní soudní praxe povinnost zaplatit zůstatek dluhu oběma manželům jednou polovinou s tím, že pokud některý z nich zaplatí finančnímu ústavu více, má právo se vůči druhému účastníku domáhat finančního vyrovnání - viz rozsudek nejvyššího soudu ze dne 5.12.2001 sp. zn. 30Cdo 1881/2001. Dluhy se nikterak do dalšího manželství nepřevádí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.