Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rozvedla jsem se s manželem, žijeme opět spolu. Jak je to potom se svěřením dětí do péče. Máme informovat sociálku, že je máme opět ve společné péči? Bývalý manžel za mě ješte v budoucnu nastoupí rodičovskou dovolenou. Je to nějaký problém, když mám děti ve výhradní péči já jako matka? Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Pokud je Váš (bývalý) manžel uveden jako otec v rodném listě dětí, je stále jejich zákonným zástupcem. Záleží na Vás zda budete chtít, aby soud zrušil Vaši výhradní péči nebo budete žit společně, i když děti budete mít do péče svěřeny Vy. Zrušení soudního rozhodnutí oznámení příslušným úřadům je záležitostí Vašeho uvážení, není to Vaše povinnost.
Co se týče nástupu na rodičovskou dovolenou, opět stačí, pokud bude (bývalý) manžel uveden v rodném listě jako otec dítěte. V takovém případě může nastoupit na mateřskou či rodičovskou dovolenou, žádat o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, i když jsou děti soudně svěřeny do Vaší péče.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.