Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželství trvá 16 let. Máme tři nezletilé děti a z toho těžce postiženou dceru. Manžel se rozvádět nechce, ale nekomunikuje se mnou vůbec. Nesdílíme spolu ani ložnici. Bydlíme společně v rodinném domě, který vlastníme každý polovinou. Nemám se momentálně kam odstěhovat s dětmi a také postižení dcery mi neumožnuje se jen tak sbalit a jít.

Dům je opraven a upraven pro její potřeby, částečně z mých zděděných peněz, částečně z příspěvků státu. Máme společný účet, s některými penězi si hospodaříme každý sám. Rozvede nás soud? Mám strach, že mne manžel bude chtít připravit o dceru. Chci společnou či střídavou péči (pokud bych se nakonec stěhovala), dcera má ráda nás oba. Manžel bere příspěvek na péči o osobu blízkou. Jsem pečující osoba. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině může soud manželství na návrh některého z manželů rozvést, jestliže je manželství tak hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití; bere přitom v úvahu příčiny rozvratu manželství. Jedná se o tzv. sporný rozvod (opak smluveného). Mají-li manželé nezletilé děti, nemůže být manželství rozvedeno, bylo-li by to v rozporu se zájmem těchto dětí, daným zvláštními důvody. Důvody posuzuje soud podle okolností případu. Taková situace by zřejmě mohla nastat u těžce zdravotně postižených dětí, tedy ve vašem případě.
Podmínkou pro to, aby manželství mohlo být rozvedeno, je navíc rozhodnutí o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Manželství totiž nelze rozvést, dokud toto rozhodnutí nenabude právní moci.
Pokud byste se chtěla rozvést, poraďte se nejprve s advokátem nebo sociálními pracovníky, kteří vám poskytnou informace.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.