Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Proč si registrovaní partneři nemohou svého druha odečíst z daní, dále proč se vzájemně nemohou partneři zaměstnávat a proč po sobě ze zákona nemohou dědit a nemohou po smrti jednoho z partnerů mít možnost dostat vdovský příspěvek? Zákon jim ukládá povinnost se vyživovat, společně je posuzují na všech státních i bankovních institucích.

Partner nemá právo osvojit si dítě druhého, nemůže si uplatňovat žádnou slevu. Mají jen povinnosti, ale žádná práva. Jak se to dá změnit? Kdo má možnost se touto problematikou zabývat? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce zakazuje uzavření pracovního poměru nejen mezi registrovanými partnery, ale i mezi manžely. Tento zákaz platí pro vznik pracovního poměru mezi fyzickými osobami, neplatí ale zákaz zaměstnat manželku/manžela či registrovaného partnera osobou právnickou.
Jinak ale máte pravdu v tom, že v řadě oblastí, které uvádíte, dosud není registrované partnerství - co se vzájemných práv týče - postaveno na úroveň manželství. Ke změně stávající legislativy bohužel zatím není dostatečná politická vůle.
Pokud se chcete pokusit tuto situaci změnit, můžete se obrátit na vládní Výbor pro sexuální menšiny, který je součástí Rady vlády pro lidská práva. Členy tohoto výboru jsou aktivisté z nevládních neziskových organizací zaměřených na pomoc sexuálním menšinám a zástupci státní správy.
Koordinátorem činnosti tohoto výboru je Mgr. Jakub Machačka, kterého můžete kontaktovat na e-mailu: machacka.jakub@vlada.cz. Můžete také kontaktovat zmocněnkyni vlády pro lidská práva Mgr. Moniku Šimůnkovou na e-mailu: simunkova.monika@vlada.cz.
Dále se můžete obrátit na již zmiňované neziskové organizace, které se touto problematikou zabývají. Rozcestník kontaktů na organizace a internetové stránky z této oblasti najdete například zde:
http://www.feminismus.cz/kormidlo.shtml?cat=1024

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.