Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Za pár dnů mi končí mateřská dovolená, v práci mi chtějí dát výpověď - nechají 2 měsíce doma a pak mi dají 2-měsíční odstupné. Faktem je, že v zaměstnání mi už při poslední návštěvě, tj.v létě oznámili, že přeorganizovali mé místo a já že nemám na nové místo potřebnou kvalifikaci a oni pro mě jinou pozici nemají.

Jak se mám zachovat a na co mám nárok a právo? Musím se nahlásit na úřad práce a když budu přihlášená na úřadu můžu si chodit někam přivydělat? Co se stane, když se nenahlásím na úřad práce? Za jakých okolností si musím platit sama zdravotní a sociální a kolik? Moc Vám děkuji, Miroslava

ODPOVĚĎ:
Pokud pro Vás zaměstnavatel po návratu z rodičovské dovolené nemá práci, pravděpodobně Vám navrhne výpověď z důvodu nadbytečnosti nebo dohodu o ukončení pracovního poměru z téhož důvodu. Rozhodně ale se zaměstnavatelem neuzavírejte dohodu bez uvedení důvodu ani nepodávejte výpověď Vy sama. Připravila byste se o odstupné, které Vám náleží, a měla byste již od počátku evidence na úřadě práce nižší podporu v nezaměstnanosti.
Pokud byste se zaměstnavatelem uzavřeli dohodu z důvodu nadbytečnosti, můžete se dohodnout prakticky na jakémkoliv datu ukončení pracovního poměru. Pokud by se jednalo o výpověď z pracovního poměru, pak poběží zákonem stanovená dvouměsíční výpovědní lhůta, během které má zaměstnavatel povinnost přidělovat Vám práci podle Vaší pracovní smlouvy a vyplácet Vám za ni mzdu (plat). V obou případech Vám ale náleží odstupné ve výši nejméně tří měsíčních platů.
Po ukončení pracovního poměru se můžete zaevidovat na úřadě práce - nejlépe do tří pracovních dní - není to však povinnost. Nárok na podporu v nezaměstnanosti budete ale mít až po vyčerpání odstupného - zpravidla po třech měsících. Během evidence na úřadě práce za Vás hradí zdravotní pojištění stát a doba evidence na úřadě práce se Vám započítává do odpracavaných let na důchod.
Během pobírání podpory v nezaměstnanosti není možný přivýdělek, po vyčerpání podpory je ale možné si přivydělat. Pokud se ale na úřadě práce z jakéhokoliv důvodu registrovat nechcete, zajdětě na pobočku Vaší zdravotní pojišťovny a na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho bydliště a nahlaste zde, že i nadále pečujete o dítě mladší sedmi let věku. V takovém případě platí stejné podmínky jako při evidenci na úřadě práce - zdravotní pojištění za Vás bude hradit stát a doba péče o dítě se Vám bude započítávat do odpracovaných let na důchod. V opačném případě byste si musela zdravotní pojištění hradit sama, sociální pojištění musíte hradit pouze v případě, že máte příjmy z výdělečné činnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.