Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po ukončení 3leté mateřské dovolené MD jsem dnes dostala v již bývalém zaměstnání "Dohodu o rozvázání pracovního poměru" z důvodu snížení stavu zaměstnanců, kde mi v prosinci 2011 vyplatí 5násobek měsíčního průměrného výdělku.

Vím, že se mám do 3 pracovních dnů hlásit na úřadu práce, ale už nevím z čeho se vypočítávají dávky, které budu pobírat a od kdy je budu pobírat (jestli až po 5ti měsících odstupného?) a od kdy mi bude úřad shánět práci (jestli až po 5ti měsících odstupného)? Jak dlouho mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, započítává se i těch 5 měsíců? A údajně při registraci na ÚP si mohu sehnat "brigádu" s max.40 hodinami měsíčně, je to pravda? Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Výše Vaší podpory v nezaměstnanosti se bude odvíjet od toho, zda jste po ukončení rodičovské dovolené nastoupila alespoň na několik dní do práce nebo zda jste pracovní poměr ukončila současně s koncem Vaší rodičovské dovolené a do zaměstnání jste vůbec nenastoupila. V prvním případě Vám bude výše podpory vypočtena z příjmu, kterého byste po rodičovské dovolené dosáhla, ve druhém případě budete mít pravděpodobně nárok jen na minimální podporu v nezaměstnanosti, která na počátku činí cca 3.500,- Kč. Délka podpůrčí doby činí u osob mladších 50 let 5 měsíců a podpora činí během prvních dvou měsíců 65% průměrného čistého měsičního výdělku, další dva měsíce 50% a zbytek podpůrčí doby 45%. Podpůrčí doba začíná podle pravidel platných od ledna 2011 běžet až po vyčerpání odstupného, ve Vašem případě tedy po 5 měsících. Nabídku práce Vám může úřad práce zprostředkovat již v době pobírání odstupného.
Co se týče přivýdělku, ten není omezen počtem hodin, ale výši přivýdělku. V době evidence na úřadě práce je možné si přivydělat maximálně do výše poloviny minimální mzdy, tedy cca 4.000,- Kč. Takto přivydělávat si navíc můžete pouze v době, kdy nepobíráte podporu v nezaměstnanosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.