Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým přítelem (osoba s velmi bohatou trestní minulostí) mám dítě, má 7 let. Právo určení otcovství bylo promlčeno v 6 letech věku dítěte, ale žalobu na určení otcovství může podat asi kdykoliv, že? Tím pádem by se pak mohl asi domáhat střídavé péče. Jde mi o to zda by měl šanci, při podání takového návrhu potom uspět?

A zda soud přihlíží i k tomu že měl potíže ze zákonem, má exekuce atd? V případě podání žaloby z jeho strany na určení otcovství bude věc automaticky zastavena z důvodu promlčení nebo ne a budu povinna dceru nechat podrobit testy DNA? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Ano, pro žalobu na určení otcovství není stanovena žádná promlčecí lhůta. Pokud se ale otec o dítě nezajímal a nestýkali se, je střídavá péče prakticky vyloučena. Soud zejména zkoumá, jaký je vztah dítěte k rodiči, jaká je výchovná způsobilost rodiče, samozřejmě skutečnost, že otec není bezúhonný, je důležitý argument proti střídavé péči, soud by se zabýval i charakterem trestné činnosti, kterou páchal, zkoumal by i podmínky pro dítě v místě bydliště otce. Pokud jde o řízení o určení otcovství, pokud byste v řízení s otcovstvím souhlasila, nemusí být dcera podrobena testům DNA, pokud byste s otcovstvím nesouhlasila, musela by být podrobena testům DNA.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.