Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje švagrová se 12.5.2010 rozvedla, čeká miminko s novým partnerem, termín porodu 1.10.2010. Její bývalý manžel děti mít nemůže, má potvrzení od lékaře.
S novým partnerem se zatím brát nebudou. Lze vyřešit otcovství jinak než popřením otcovství u soudu po narození dítěte? Olga


ODPOVĚĎ:
Narodí-li se dítě do 300 dne po skončení manželství, považuje se za otce manžel matky.
Do šesti měsíců může matka nebo i manžel popřít, že otcem dítěte je manžel. Narodí-li se dítě do 300 dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení může však zaznít jen v řízení o popření otcovství před soudem.

Vaše jediná možnost je tedy do šesti měsíců po porodu podat žalobu u soudu na popření otcovství manžela a vše spolu s otcem dítěte a manželem u soudu vyřešit. Pokud nestihnete lhůtu 6 měsíců, Vaše možnosti na popření otcovství manžela budou velmi omezené – pouze se souhlasem nejvyššího státního zástupce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.