Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaký mám nárok uspět s nadužíváním bytu při vypořádání SJM. 2012 jsem se odstěhoval z družstevního bytu 3+kk, který jsme získali za dobu manželství. V bytě dodnes (21.03.2016) bydlí teď už bývalá manželka s nezletilou dcerou a jejím novým přítelem. Po několika měsících jsem přestal platit nájemné spojené se splátkami úvěrů (družstevního podílu) na zmiňovaný byt.

Protože jsem musel platit byt, ve kterém bydlím, výživné atd. Několikrát jsem se snažil s bývalou manželkou situaci řešit, ale neúspěšně. Protože jsme už rozvedeni skoro 3 roky (2013-2016) a SJM stále není vyřešeno podal jsem žalobu na vypořádání majetku a zajímá mě, jestli mám nárok na vyplacení částky za nadužívání bytu bývalou manželkou. Moje úvaha/návrh: tržní hodnota bytu ve výši 2.450.000 Kč mínus zůstatky úvěrů ve výši 458.530 Kč a 527.900 Kč, to celé děleno dvěma, a dále plus hodnota nadužívání vlastnictví členského podílu bývalou manželkou ve výši 336.000 Kč, a dále mínus úhrady úvěrů provedených bývalou manželkou za mě ve výši 228.888 Kč, a dále plus můj vnos do SJM z mých výhradních prostředků ve výši 119.416 Kč. Celé to vychází, že by mi měla bývalá manželka vyplatit 958.313 Kč. Pokud si ale z nějakého důvodu nemůžu nárokovat nadužívání dostanu se s částkou úplně někam jinam. Je tedy moje nárokování na nadužívání oprávněné? Děkuji Petr

ODPOVĚĎ:
Užívání družstevního bytu souvisí s problematikou členského podílu v družstvu a právem nájmu bytu, o který se jedná. Nejste tedy vlastníky bytu, nýbrž nájemci a v případě rozvodu je nutné převést členský podíl a právo nájmu na jednoho z bývalých manželů. Druhý manžel má právo na tzv. vypořádací podíl, jehož výše není regulována žádným cenovým předpisem. Vychází se z ceny obvyklé, tj. z ceny, kterou by bylo možné za převod členského podílu v rozhodné době a místě dosáhnout. Může to samozřejmě být Vámi uvedená částka. Dle mého názoru s argumentem nadužívání družstevního bytu neuspějete, neboť se jedná o byt družstevní, kde je bydleno z titulu vlastnictví členského podílu a nájmu k bytu, nikoliv z titulu vlastnického práva, které by umožňovalo požadovat např. nájem či bezdůvodné obohacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.