Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká odkupu družstevního bytu z bytového družstva do osobního vlastnictví, kdy je členem byt. družstva jen jeden z manželů (členství získal před manželstvím). Je možné zajistit, aby prodej bytu nebyl součástí SVJ a byl majetkem pouze jednoho z manželů (toho který je členem družstva)?

Musí druhý manžel o této transakci vědět? Nebo je automaticky takový „nákup“ uskutečněný za manželství vždy součástí SVJ? Velice děkuji, Karolína

ODPOVĚĎ:
Pokud budou na prodej bytu vynaloženy pouze prostředky, které jsou ve Vašem výlučném vlastnictví, pak se domnívám, že byt bude ve Vašem výlučném vlastnictví (upozorňuji, že prostředky získané za trvání manželství - např. mzda jsou součástí SJM).
Pokud na odkup bytu použijete i prostředky ze SJM (což bude asi pravdděpodobnější), pak se byt staně součástí SJM a smlouva musí být uzavřena s oběma manžely. Při pozdějším vypořádání se však zohlední Váš vnos v podobě hodnoty družstevního podílu, jehož cena se zřejmě započte na cenu bytu (družstevní podíl je ve Vašem výlučném vlastnictví).
Manželé se poté mohou dohodnout na tom, že byt bude ve výlučném vlastnictví jen jednoho z manželů. Taková dohoda musí být sepsána ve formě notářského zápisu, tudíž budete muset vyhledat notáře. Ten Vám jistě poskytne bližší informace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.