Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně určení, zda byt patří do společného jmění manželů SJM a jaké skutečnosti jsou pro to rozhodující. Družstevní byt a členský podíl v bytovém družstvu dostala manželka od svých rodičů, členy družstva jsme se stali společně. Bylo to před více než 20 lety, ale nevím přesně, zda před vznikem manželství nebo po něm.

Je to možné dohledat, ale nevím, jestli je to pro rozhodnutí podstatné. Za trvání manželství jsme asi před 10 lety byt od družstva odkoupili do osobního vlastnictví, v katastru jsme zapsáni oba jako SJM. Odkoupení bytu i většinu nákladů na jeho provoz jsem platil já a z podstatné části platím dosud, i když tam nyní žije jen manželka s dětmi. Zajímá mě, zda je zpochybnitelné, že byt patří do SJM. Zatím nejsme rozvedeni, ale žijeme odděleně. Lze skutečnost, že v daném bytě nebydlím (zatím půl roku) použít jako argument pro to, abych ztratil právo na podíl na bytě? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, kdy jste nabyl členská práva k družstevnímu bytu je důležitá, neboť ze zákona platí, že stane-li se jeden z manželů za trvání manželství členem bytového družstva, zakládá nabytí podílu i účast druhého manžela na bytovém družstvu. Pokud jste v katastru nemovitostí vedení oba jako vlastníci nemovitosti, tak za předpokladu správnosti zápisů v katastru nemovitostí jste spolumajitelem nemovitosti. Manželka by tuto skutečnost musela napadnout u soudu a prokazovat, že Vy vlastníkem nejste. Argument, že se v bytě nezdržujete, nemůže ohrozit Vaše vlastnická práva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.