Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nárok na novou 2letou záruční lhůtu na vyměněné součástky v rámci reklamace, pokud o ni prodejce požádám? Dále by mne zajímalo - při odstoupení od kupní smlouvy v případě uplatnění práva z vadného plnění platí stejná lhůta pro vráceních finančních prostředků, jako při odstoupení od kupní smlouvy do 14ti dnů, tedy 14 dní?

Pokud zakoupím přes inzerci nějaký výrobek, který je ještě v záruční době, mohu na něj u prodejce uplatnit právo z vadného plnění, jako druhý majitel?
Děkuji, Marie

ODPOVĚĎ:
Nikoliv. Nárok na "novou" dvouletou záruční dobu ze zákona nemáte. Po dobu reklamace však záruka neběží. To znamená, že původní záruka se ze zákona prodlužuje o dobu, po kterou jste věc nemohla užívat z důvodu reklamace.
Pokud odstoupíte od smlouvy z důvodu vad, smlouva zaniká v den, kdy odstoupení dojde druhé smluvní straně (smlouva se od počátku ruší). Pokud druhou smluvní stranu v této písemnosti vyzvete k vrácení peněz, je povinna plnit ihned. Doporučuji stanovit lhůtu např. 5 dnů. Naopak povinnost vrátit peníze není odvislá od vrácení zboží (to však neznamená, že nemáte povinnost zakoupené zboží vrátit).
Odpovědnost za vady a záruka na zboží jsou závazky, které vzniknou mezi prodávajícím a kupujícím a dalším prodejem věci automaticky nepřecházejí na dalšího nabyvatele. Pokud zakoupíte od jiné osoby věc, která je v záruce, nemáte vůči původnímu prodávajícímu žádná práva (otázkou je, zda to však prodávající zjistí). Ze zákona Vám však odpovídá za vady prodávající, který věc prodal Vám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.